Ervaren koks beoordelen de graad van de cuisson van een stuk vlees door het te observeren. Hier al enkele weetjes:
• Bleu: het vlees blijft zacht aanvoelen en er komt geen sap uit, wanneer er op het vlees wordt gedrukt.
• Saignant: het garen wordt beëindigd van zodra er rosé vocht aan het tweede bakoppervlak verschijnt.
• "A point" of “medium“: wanneer er bloeddruppeltjes op het tweede bakoppervlak verschijnen en het vlees binnenin roze blijft.
• "Bien cuit" of “goed doorbakken”: beide oppervlakken van het vlees zien (grijs)bruin en er komt bruine jus uit het vlees.
Het is ook mogelijk om de graad van de cuisson te kennen met behulp van een vleesthermometer.
Kerntemperaturen van het vlees
Om de precieze kerntemperatuur van een stuk vlees te controleren, zult u onvermijdelijk een temperatuursonde moeten gebruiken om ze te meten.
De tabel hieronder duidt de temperaturen aan die voor elke gewenste cuisson bereikt moeten worden.
Bleue | Saignante | A point | Bien cuite | |
Rund | 37-39 °C | 50-52 °C | 53-58 °C | > 58°C |
Vaken | - | - | - | 75-80 °C |
Kip | - | - | - | 80-85 °C |
Kalf | 57°C | 60°C | 68°C | > 75°C |
Gaartijden voor vlees in de oven
In feite is het heel moeilijk om de gaartijden voor vlees in eenzelfde tabel te veralgemenen.
In onze online slagerij, raden we een gaartijd aan voor elk vlees dat we u aanbieden. Aarzel niet om onze producten te raadplegen!
Toch kunnen we u nu al het volgende geheugensteuntje voorstellen voor de gebruikelijkste gaartijden wanneer u het vlees in de oven klaarmaakt:
800 gr | 1 Kg | 1,2 - 2 Kg | ||
Rund | 210° | 30 min | 45 min | 60 min |
Vaken | 180° | 60 min | 90 min | 120 min |
Kalf | 210° | 50 min | 70 min | 90 min |
Gevogelte |
180 ° |
30 min | 90 min | 120 min |
Add a comment