0
product voor
€ 0,00
Vlees bereiden zonder vetstoffen

Om uw vlees te bereiden zonder vetstoffen, begint u met een lege pan op te warmen. Wanneer u denkt dat ze op temperatuur is, laat u er een waterdruppel in vallen: als de druppel danst, maar niet verdampt, kunt u het vlees in de pan leggen.

Keer uw vlees niet direct om: geef de korst de tijd om zich te vormen en het stuk vlees op een natuurlijke manier van de oppervlakte te laten loskomen. Geduld…

In de praktijk:

Bij het contact met de pan of met de grill vormt er zich een soort ondoordringbare korst die alle sappen in het hart van het vlees houdt. Dankzij die sappen zal het vlees mals en smakelijk blijven.

Om die sappen niet te verliezen, mag u het vlees niet met een vork of een ander puntig voorwerp prikken. Gebruik daarom liever een vleestang om het vlees om te draaien. 

Probeer ook niet om uw vlees los te maken als het kleeft. Het zal wel vanzelf loskomen, als het klaar is om gekeerd te worden. Vergeet niet om daarna de temperatuur te verlagen!

Na het bakken laat u het vlees een beetje rusten voor u het snijdt. Om een stuk heel sappig te houden, moet u die sappen de tijd geven om zich na het bakken opnieuw over het hele stuk vlees te verspreiden.

In theorie: de Maillardreactie

De Maillardreactie is de hoofdverantwoordelijke voor de productie van geuren, aroma’s en typische pigmenten  van het gekookte voedsel.

Het koken van een levensmiddel brengt aroma’s en een bruine kleuring voort. Die reactie krijgt u telkens een levensmiddel vanaf 145 graden wordt opgewarmd. 

De Maillardreactie is het effect van “karamelliseren” op uw vlees. Vanaf dan veranderen de kleur, de geur en de smaak. 

De intensiteit van de reactie hangt dan af van de warmte die tijdens het koken is opgestapeld. Na zekere tijd wordt het bruin zwart en op dat ogenblik is het helemaal niet meer lekker.

 

Ontdek ook onze tabel over de cuisson van het vlees

Add a comment

(with http://)

Notre sélection de viande

Wij zijn beschikbaar