Voor de combinatie van gerecht en wijn, moet u weten dat ook de bijgerechten, uw saus of uw kruiden de keuze van de wijn kunnen beïnvloeden.
In feite zal men niet dezelfde wijn kiezen voor vlees dat in de pan saignant werd gebakken als voor gebraden vlees of voor vlees dat in een saus werd bereid.
Voor elk product dat in de online slagerij wordt aangeboden, staat ook een passende wijn vermeld. Aarzel niet om die te raadplegen!
Welke wijn met gevogelte?
Steeds vaker wordt aangeraden om gevogelte te combineren met een vrij droge witte wijn.
Gevogelte met wit vlees
Voor het gevogelte met wit vlees kunt u beter de zaken eenvoudig houden. We raden een vrij vette, krachtige witte wijn aan, zeker niet te zacht.
Om concreter te zijn : een witte wijn uit de Provence. U kunt ook kiezen voor een Côtes du Rhône, een Bourgogne of een Lirac bijvoorbeeld.
Gevogelte met rood vlees
Onder gevogelte met rood vlees verstaan we eend of parelhoen, bijvoorbeeld.
In dat geval bevelen we klassieke rode wijnen aan, zoals een Bourgueil, een Chinon of een Pinot noir uit de Elzas.
Welke wijn met rood vlees (rund)?
Voor gebakken of op de barbecue geroosterd rood vlees, kunt u beter opteren voor een pittige, tanninerijke rode wijn, die het gehemelte van de disgenoten blijft strelen.
Wij stellen u dan ook een Margaux, een Saint-Estèphe, een Cahors of nog een Bergerac voor.
Voor in saus klaargemaakt rood vlees
Opgelet: de proteïnen van rood vlees doen de tannine van de rode wijn uitkomen en smelten. Als u dus rood vlees in een schotel met saus klaarmaakt, kies dan een genereuze wijn, zoals een Chateauneuf du pape, een Bandol of een Fitou.
Welke wijn met mager wit vlees (kalf)?
Mager wit vlees (zoals kalfsvlees) bevindt zich een beetje tussen wal en schip… hier laat u best uw smaak beslissen.
Ofwel een krachtige, enigszins vette witte wijn, zoals een Sancerre of een Bourgogne.
Ofwel een lichte, tanninearme rode wijn, zoals een Bordeaux supérieur of een Beaujolais.
Welke wijn met vet wit vlees (varken)?
Hoewel we hier over wit vlees spreken, is het toch vrij vet vlees. Het doel is dan ook om dezelfde tegenstelling te vinden in de wijn die u kiest.
Voor de liefhebbers van witte wijn, zal een kleine Riesling uit de Elzas heel goed aanslaan. Wie liever rode wijn drinkt, zal een Chianti classico of een rode Beaujolais even lekker vinden.
Welke wijn voor wild?
De rode wijnen die we hebben voorgesteld voor rood vlees, zullen perfect passen voor wild gevogelte zoals fazant of eend.
Het wild met vacht (hert, everzwijn, konijn, ree, enz.) heeft vaak meer smaak. Daarom raden we u krachtige wijnen aan die vaak “jachtwijnen” worden genoemd.
Wijnen zoals de Chateauneuf du pape, de Corton, de Bandol, de Pomerol of de Cahors zullen zeker niet misstaan.
Add a comment